Ako na rýchly a jednoduchý ríbezľový džem
Ako každé leto, aj u nás doma sa každoročne nakopí veľké množstvo ovocia a zeleniny, ktoré pestujú moji rodičia vo svojej záhrade na Orave. A ako typickí starí rodičia, vždy nás nabalia na cestu domov do Bratislavy zdravými zásobami, ktoré by nasýtili niekedy aj celú školskú jedáleň :)
Vráťme sa ale k spomínanému veľmi rýchlemu a jednoduchému receptu, na ktorý som natrafila online (veď ako inak v dnešnej dobe :)). A keďže som mala poruke ovocie, ktoré som potrebovala rýchlo spotrebovať, rozhodla som sa z neho urobiť džem.
Moje suroviny:
1 kg mix červených a čiernych ríbezlí
1 kg trstinového cukru
1 vanilínový cukor
1 balíček Gelfix Klasic (pomer ovocie cukor 1:1)

Ja som použila ríbezle, ale použiť môžete ovocie, ktoré máte práve k dispozícii. Keďže sú ríbezle kyslé ovocie, pomer cukru a ovocia 1:1 je v tomto prípade celkom fajn. A pretože mám rada vôňu vanilkového cukru, použila som aj ten :)

Ríbezle som pekne zbavila stopiek, umyla a nasypala do vyššieho hrnca, aby som po mixovaní ponorným mixérom nemusela umývať celú kuchyňu.

Hotová rozmixovaná zmes vyzerá asi takto. Nám tam nevadili tentokrát jadierka ani šupky. Povedala som si, že tento džem bude úplne so všetkým :) Komu vadia jadierka a šupky, doporučujem prepasírovať celú hmotu cez sitko. Zo zvyšku, ktorý zostane z pasírovania sa dá vyrobiť skvelá "ovocná koža". O nej možno viac v najbližších článkoch.

Do rozmixovaných ríbezlí vsypeme Gelfix a vanilínový cukor. Povaríme 1 minútu a miešame.

Pridáme celý kilogram trstinového cukru, pomaly miešame a pomaly varíme. Približne 8 až 10 minút. Džem dostane krásnu tmavočervenú farbu a začne nádherne rozvoniavať po celom byte :)

Hotový ríbezľový džem nalievame ešte horúci do čistých pohárov na zaváranie.

Mne vyšlo z 1 kg ovocia a 1 kg cukru približne 5 malých pohárov ríbezľového džemu.

Poháre s ríbezľovým džemom zavíčkujeme a položíme hore dnom. Takto ich necháme 15 minút. Hotovo. Rýchla sladká pochúťka je hotová :)
Zuzka