Konečne sme našli recept na mäkké medovníčky
Vianoce si nevieme predstaviť bez voňavých medovníkov. Toto typické vianočné pečivo je u nás vždy tradíciou, ktorá nesmie chýbať. Už od malička som pomáhala svojej mamine pri pečení a dnes okrem toho, že stále spolu pečieme vianočné pečivo, pridal sa k nám už aj náš malý šikovníček Miško.
Pri pečení rada experimentujem a preto som vyskúšala celkom veľa receptov na medovníčky. Každý recept, ktorý som už za tie roky vyskúšala, mal názov "mäkké medovníky", no ako to už býva, každému sa podarí rovnaký recept pripraviť odlišne. A tak to bolo aj v mojom prípade. Až som natrafila na tento, ktorý ma naozaj prekvapil. Je jednoduchý a medovníky mám naozaj stále mäkké.
Suroviny na cesto:
500 gramov hladkej múky
125 gramov mletého cukru 125 gramov maslo
125 gramov med
2 vajcia
lyžica perníkové korenie ( škorica, badián, mleté klinčeky,..)
pol lyžičky kakao
pol lyžičky sóda
Ako postupovať:
Postup je úplne jednoduchý. Všetko spolu poriadne premiešame a vypracujeme pekne hladké cesto, ktoré sa nelepí na misku. Odložíme ho na noc do chladničky.

Odležané cesto je zo začiatku pevnejšie, no po krátkom premiesení získa ideálnu štruktúru na vaľkanie.

Pripravte si kopec najrôznejších typických vianočných vykrajovačiek a pustite sa do vaľkania a vykrajovania.

Nezabudnite pri tom ani na najmenších pomocníkov. Miško si najskôr vypýtal samostatný priestor na realizáciu, ale neskôr sa predsa len pridal ku mne. Spolu nám to išlo naozaj šikovne :)

Z cesta, ktoré obsahuje pol kila múky, nám nakoniec vyšli približne 4 plechy medovníkov.

Medovníky sme piekli zhruba 7-8 minút pri teplote 180 stupňov.

Upečené medovníky nádherne voňajú a ešte lepšie chutia.
Dobrú chuť :)
Zuzka
Pri pečení rada experimentujem a preto som vyskúšala celkom veľa receptov na medovníčky. Každý recept, ktorý som už za tie roky vyskúšala, mal názov "mäkké medovníky", no ako to už býva, každému sa podarí rovnaký recept pripraviť odlišne. A tak to bolo aj v mojom prípade. Až som natrafila na tento, ktorý ma naozaj prekvapil. Je jednoduchý a medovníky mám naozaj stále mäkké.
Suroviny na cesto:
500 gramov hladkej múky
125 gramov mletého cukru 125 gramov maslo
125 gramov med
2 vajcia
lyžica perníkové korenie ( škorica, badián, mleté klinčeky,..)
pol lyžičky kakao
pol lyžičky sóda
Ako postupovať:
Postup je úplne jednoduchý. Všetko spolu poriadne premiešame a vypracujeme pekne hladké cesto, ktoré sa nelepí na misku. Odložíme ho na noc do chladničky.

Odležané cesto je zo začiatku pevnejšie, no po krátkom premiesení získa ideálnu štruktúru na vaľkanie.

Pripravte si kopec najrôznejších typických vianočných vykrajovačiek a pustite sa do vaľkania a vykrajovania.

Nezabudnite pri tom ani na najmenších pomocníkov. Miško si najskôr vypýtal samostatný priestor na realizáciu, ale neskôr sa predsa len pridal ku mne. Spolu nám to išlo naozaj šikovne :)

Z cesta, ktoré obsahuje pol kila múky, nám nakoniec vyšli približne 4 plechy medovníkov.

Medovníky sme piekli zhruba 7-8 minút pri teplote 180 stupňov.

Upečené medovníky nádherne voňajú a ešte lepšie chutia.
Dobrú chuť :)
Zuzka